Varen in crisis                 

 

Waren we in de vorige Nautische Nieuwsbrief nog enthousiast begonnen met het komende vaarseizoen, na een paar dagen vielen alle plannen in duigen. Het begon al met de ontijdige sluiting van de Hiswa. Na anderhalve dag moesten we dicht. De watersportsector is behoorlijk geraakt. En ook de Bruine Vloot mag niet varen. Veel gebeurt nu via internet, al was het alleen maar om op de hoogte te blijven van de stand van zaken van ‘de maatregelen’ en de discussies over de interpretaties blijven alsmaar terugkomen. Al vrij snel wisten we dat het seizoen dit jaar geheel anders zou worden. Niet alleen omdat een aantal klanten die op een verre reis waren opeens vanuit verre streken naar Nederland terug moesten zeilen, maar ook omdat vele van de gebruikelijke vaarvakantielanden de deur op slot deden. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief komt er een beetje beweging, bijvoorbeeld bij de Waddenhavens, maar naar een buitenland varen is nog bijna onmogelijk.
Vanuit de Schreierstoren en vanaf het Noordereiland wensen we u een prettige vaart in goede gezondheid.
 

Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia. 


 

   Vanaf 1 juni weer open          

 

Wij helpen graag met het ontwikkelen van uw gewijzigde vaarplannen. In de eerste periode na de ‘lockdown’ waren we slechts enkele uren en op afspraak aanwezig.

In de periode tussen het verschijnen van deze nieuwsbrief en 1 juni zullen we die tijden geleidelijk uitbreiden.
Na 1 juni zijn we weer op de gebruikelijke tijden open. Ook het Café Schreierstoren is na die datum weer open, zij het met de nu gebruikelijke beperkende maatregelen.

 

 

   Leveringsperikelen            

 

Zendingen raken weg en bestellingen blijven liggen. In de om ons liggende landen, met de nadruk op Engeland, is de chaos aanzienlijk. Om u aan de gewenste kaarten en boeken te helpen hebben we de laatste weken een ware veldslag geleverd om de juiste spullen binnen onze deuren te verzamelen. Het is nog steeds een warwinkel, maar inmiddels is onze ijzeren voorraad weer redelijk op het gewenste peil. Daarom kunnen we ruimschoots voordat u weer op pad gaat de actuele kaarten en pilots leveren.

 

    Nieuw boek: Voldeining         

 

Een ‘rondje Atlantic’ is misschien wel de bekendste manier om een oceaan te bezeilen. De meeste zeilers doen het ‘met de klok mee’: Europa, Canarische eilanden, Caribisch gebied en terug via de Azoren. Bart Pothoven is echter een eigenzinnig mens; hij ontwierp en bouwde zijn eigen boot, zeilde via de Noordelijke Atlantische Oceaan via Schotland, IJsland, Groenland naar de VS, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika en terug via de Azoren naar Amsterdam. Hij heeft daarbij de oude route van de Noormannen gevolgd langs IJsland en Groenland, maar is dus ook in Suriname en Panama geweest. Bart heeft deze reis volbracht met een door hemzelf ontworpen en gebouwde zeilboot de ‘Triakel’, een zeilboot waarvan gezegd wordt, dat alles anders is dan op welke andere zeilboot dan ook. Zie Zilt en Oceannavigator.

Bart Pothoven vertelt er over in een onderkoelde toon waar achter een geweldig avontuur schuilgaat. Uiteraard te koop in onze winkels, bij BOLen Watersportmedia.

 

 

    Naar Noorwegen, nieuwe editie     

 

De e-boeken van René Vleut vormen een prima bron van informatie over vaargebieden in het noorden. Eerder werd al een nieuwe editie van 'Door de Duitse Bocht' gerealiseerd en nu is er de 2020-2021 editie van 'Naar Noorwegen de lange weg'. In de nieuwe editie sterk aangepaste meteo informatie en aangepaste haveninformatie.

 

Klik op het plaatje voor de link



    Kaart- en pilotnieuws           

 

De eerder aangekondigde binnenwaterkaarten van NV Verlag zouden dit jaar verschijnen. Alleen NL 6, de noordelijke kaart, verschijnt in 2020. Voor NL 7 moeten we wachten op het volgende voorjaar.

 

 

   Binnenwateren België            

 

De Nautische Altlas en Gids van Reims tot Rotterdam was voor veel schippers een goede vraagbaak voor de vaart naar België en Noord Frankrijk. Helaas is deze uitgave niet meer bijgewerkt en ook niet meer verkrijgbaar. En, er is helaas amper een alternatief.

Het allerlaatste exemplaar.

 

 

 

 

   Harri en Observator: de toekomst      

 

Watersporters zijn goed in tactiek en strategie. Dat geldt niet alleen voor wedstrijdzeilers, maar ook motorbootschippers moeten een plan maken voor de passage van een sluis en het vinden van een brandstofpomp. En navigeren doen we allemaal. In tijden van crisis is eens te meer nodig dat wij, ook als bedrijf, goed navigeren en onze strategie onder de loep nemen. Veel buitenlandse reizen of groot water en de binnenwateren zitten er vermoedelijk voor u en ons niet in. Mogelijk komt er nog wat verzachting van de maatregelen, maar niet overal tegelijk en vaak uiteenlopend per land. Tegelijkertijd lezen we in de media dat veel mensen, bij gebrek aan vliegvakantie, plotseling de geest krijgen en een scheepje aanschaffen. Maar we zullen vermoedelijk op de Nederlandse wateren blijven. Drukte op het IJsselmeer en het Wad, toch een keer met de boot naar Maastricht of eindelijk de Linge verkennen? Veel ankeren of als zeiler de mast maar eens thuis laten en de binnenwateren bevaren. Er is veel mogelijk waar we anders misschien niet aan zouden denken. Voor degenen die nu eens naar de Wadden gaan varen: onder voorwaarden zijn havens - met beperkingen - open. Dus een mooie kans om het ankeren en droogvallen eens te oefenen.

 

Vanzelfsprekend moeten bij ons ook de bakens aangepast worden aan de tijd. We maakten daartoe een enquête die ons kan helpen u in de toekomst goed te blijven ondersteunen met kaarten, boeken en instrumenten die u nodig heeft voor uw en onze liefste verslaving.

Na analyse van de resultaten willen we onze bevindingen met u in de volgende nieuwsbrief delen.

 

Dat biedt ons allen wat houvast en wat richting over hoe gedacht wordt over varen en welke koers wij kunnen en moeten varen.
Let op : dit onderzoekje is niet wetenschappelijk, dat laten we aan de kenners over, maar praktisch, snel en inzichtelijk, zodat je er wat aan hebt.
Mogen wij op uw medewerking rekenen?

 

 

klik op het plaatje voor de link.

 

    Never waste a good crisis        

 

Na bijna 300 jaar in de Schreierstoren werd het tijd om eens iets aan het klimaat te doen; al die jaren hadden we alleen enkel glas. In goede samenspraak met de Gemeente Amsterdam, een architect, aannemer Toekomstgroep en Café de Schreierstoren hebben we besloten om de coronatoestand te gebruiken om de toren in het dubbele glas te zetten.

Hopelijk zijn de werkzaamheden klaar wanneer zowel het café als de winkel weer open zijn op 1 juni.

 

 

 

   Corona op het Noordereiland       

 

Het Noordereiland in Rotterdam is de laatste maanden een rustig woonoord waar, evenals overal, streetlife verwisseld is voor gepaste afstand en beperking tot het allernoodzakelijkste. Dat is voor Observator niet anders, maar nu er weer voorzichtig wat leven ontstaat blijken vooral onze vlaggen aan de gevel de omstanders blij te maken. De driekleur wappert aan de straatkant en om de hoek, naar het eiland gericht, pronkt het groen-wit van Rotterdam, opgeleukt met het rode hart van het Noordereiland. Direct effect, want de vlaggen hingen nog niet of schippers, zeilers en andere watersporters kwamen weer met de koppen boven het maaiveld. We zijn er weer, al is het met afstand en respect voor de sluipmoordenaar die het op onze doelgroep heeft voorzien.

 

 

 

    Bouw een schip tijdens lockdown!    

 

Het is fijn om in deze tijd aan de slag te kunnen met kartonnen bouwplaten. Voor sommigen zelfs een therapie. Nooit meer bibbervingers. Noem een naam van een koopvaardij-, een marine- , een binnenvaart-, een vissersschip, of een stoere sleper. Wij zeggen of er een bouwplaat van is en in welke schaal. Veel zijn er op A4 formaat uitgegeven dus makkelijk op te sturen. Knippen en plakken. Het geeft veel voldoening en daarmee is het thuis blijven weer wat gemakkelijker. De bouwplaten vindt u in de winkel in Rotterdam.

 

 

 

 

    Catalogus van e-boeken         

 

Vele honderden lezers kochten in de afgelopen jaren een e-boek van Watersportmedia. Voor velen een heel nieuwe manier van boeken lezen. Sommige boeken vonden heel veel lezers, maar andere titels flink wat minder.

We vinden het daarom tijd om het hele aanbod nog een keer te laten zien. 

Klik op de cover voor de catalogus

 

 

 

   In het zonnetje                 

 

Het is altijd leuk als een van onze mensen in de watersportpers in het zonnetje wordt gezet. Het overkwam Klaas Jan Hoeve bij Zeilwereld.

 

klik op het plaatje voor de link

 

Social Media

 

Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's biijna elke dag.

Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.

Klik op een van de logo's.

 

 

L.J. Harri ▪ Schreierstoren Amsterdam ▪ ljharri@xs4all.nl ▪ 020 - 6248052

Observator ▪ Noordereiland Rotterdam ▪ info@observator.nl ▪ 010 - 2142705

De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel

Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com