Flash
Januari 2021
 
Wie het verleden verwaarloost, hypothekeert onze toekomst
Bericht van VZW PUB met de Crangon uit Oostende.
VZW PUB is lid van Watererfgoed Vlaanderen.
 

De VZW  PUB (Promotie Uitstraling Bredene en omgeving) werd op 28 januari 1986 opgericht door ing. Willy Versluys. De hoofddoelstelling van de vereniging is onder meer de instandhouding, het beheer en de publieke ontsluiting van het houten vissersvaartuig ‘CRANGON’ volgens de bepalingen van een varend-erfgoedvereniging.

De vzw PUB, o.l.v. reder ter zeevisserij, ing. Willy Versluys, heeft reeds zijn sporen verdiend bij diverse maritieme en andere erfgoed projecten en realisaties.Sinds meer dan 20 jaar organiseert de vereniging garnaaltochten met de Crangon en elk jaar stijgt de belangstelling en het aantal bezoekers. Het gepast en gemotiveerd omgaan met de vele individuele vragen van bezoekers en opvarenden vergt van de bemanning de nodige kennis en flexibiliteit gezien telkens op maat van de enkeling of groep (leeftijd, grootte van de groep, seizoen, tijdsbestek) moet worden ingespeeld. In de voorbije jaren heeft de vzw hier echter heel wat ervaring opgebouwd.
Varend erfgoed met een visvergunning
De Crangon is één van de laatste nog varende houten Vlaamse vissersvaartuigen die zijn authenticiteit bezit en die men ook zo wil behouden. Geen enkel professioneel vaartuig mag passagiers meenemen, maar de Crangon (Latijns-wetenschappelijke naam voor onze grijze garnaal) is het enige vaartuig dat hiertoe gemachtigd is en over een rechtsgeldige visvergunning beschikt.
 
De Crangon werd in 1964 gebouwd op de werf van L. De Graeve in Zeebrugge. Het schip heette aanvankelijk de Eldorado en kreeg Z582 als registratienummer.
 
De Crangon is sinds 16-07-2007 beschermd varend erfgoed. Hierdoor kan het vaartuig rekenen op een beheerspremie. Sinds september 2019 is er ook de erkenning van de Crangon als opengesteld varend erfgoed. 
Vaar mee met de Crangon
De Crangon heeft de voorbije jaren heel veel mensen kunnen bereiken en slaagt erin, mede dankzij de erkenning en steun van de Vlaamse overheid, een mooi educatief, cultuur-historisch en toeristisch pakket aan te bieden aan een zeer breed, jong en oud, publiek.
 
De passagiers krijgen bij het aan boord komen een korte rondleiding en informatie door de bemanning.  Ze kunnen aan boord kennismaken met de schipper en het instrumentarium op de brug, gebruik maken van het kombuis en worden ingewijd in de manier hoe van oudsher de garnaalvisserij met de borden (en niet met de boomkor) voor onze Vlaamse kust bedreven werd. Ze zijn getuige van het uitzetten en inhalen van de netten en het (gedeeltelijk machinaal) sorteren van de vangst aan boord. Zelf kunnen ze nadien deelnemen aan het handmatig uitlezen van de nog levende garnaal, waarna ze meemaken hoe de garnaal aan boord gekookt wordt. Na het koken en uitstrooien van de garnaal op de koelnetten, kunnen ze naar hartenlust proeven van de verse, nog warme garnaal. Ook hier leert de bemanning hen de trucjes hoe je het best de garnaal pelt!
Druk bezig met de restauratie
In 2020 werd door de Vlaamse overheid een subsidie voor restauratie toegekend aan de Crangon en deze restauratie is nu volop aan de gang.  Voor de uit te voeren werken wordt beroep gedaan op lokale Vlaamse leveranciers en ondernemingen o.a. scheepswerf IDP, Shipyard Lowyck, Brevisco BV, Survitec NV,  allen uit Oostende en Radio Holland uit Zeebrugge.
 
De restauratie die nu plaats vindt is zeer doorgedreven. Zo worden er diverse huidplanken van onder de reling tot de kiel vernieuwd en worden de naden opnieuw gebreeuwd. Ook een grondige controle op houtrot met een vervangen van slechte stukken is in uitvoering.
 
Op het dek worden ook de balken en het dekhout gecontroleerd en vervangen. Verder krijgt het stuurhuis nieuwe ramen, een nieuwe bekleding en ook het dak wordt vernieuwd. De instrumenten worden vernieuwd en omwille van voorschriften komen er een paar bij.
 
De lier voor het binnentrekken van de netten ondergaat een grondige revisie.
Ook de 3 cilinder hoofdmotor krijgt ism ABC Gent een volledige revisie.
 
De lijst van de werken die uitgevoerd gaan worden is behoorlijk lang maar wel overwogen. 
 
Planning is om in april 2021 terug te gaan varen met de Crangon.
 
 
WIE HET VERLEDEN VERWAARLOOST,   
HYPOTHEKEERT ONZE TOEKOMST 
 
Voor meer info, vragen of meldingen:
Danny Deckers, communicatieverantwoordelijke, 
gsm 0475 45 18 00 
 
 
 
Wordt vervolgd!
 
groeten,
Watererfgoed Vlaanderen
 
 
WORD OOK LID
van Watererfgoed Vlaanderen
 
en/of
INSCHRIJVEN OP DEZE NIEUWSBRIEF
 
contact Philip

 
 

VRAGEN?
OPMERKINGEN?
MELDINGEN?
 
contact Danny

tekst & foto's © Watererfgoed Vlaanderen    www.watererfgoed.be