Zin in de zomer                                  
 
Na een beroerde winter voor wat betreft het weer kijken we nu halsreikend uit naar het voorjaar.  Het water in de rivieren en in het IJssel- en Markermeer steeg maar door. Veel watersporters die hun boot in het water lieten overwinteren keken aan tegen heel veel stormdagen. In de opmaat naar het nieuwe seizoen treffen we elkaar weer op de haven, in de loods en natuurlijk in Leeuwarden. Wij zijn er weer klaar voor, graag tot ziens.


Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar alle relaties van L.J. Harri, Observator Watersport en Watersportmedia.
Afmelden kan in de voet van de nieuwsbrief.
    Kaarten en Pilots                                    


1800 serie verder uitgekleed


De Dienst der Hydrografie voert opnieuw een aantal wijzigingen door in het productaanbod van de 1800 kaarten.
Kaart 1803 vervalt eind 2024.
Ook komt er een  angepaste dekking van kaartatlas 1801. Onder meer de Belgische kust gaat grotendeels vervallen.
Kaart 1810 zal m.i.v. editie 2024 worden vervangen door een nieuwe atlas 1820. De dekking van 1820 zal kleiner zijn, omdat de kaarten van de Randmeren zullen vervallen.
Ook kaart 1812 wordt uitgekleed: het Lauwersmeer en het Duitse vaargebied gaan vervallen.
 
Waarom brengt de Dienst der Hydrografie deze wijzigingen aan? De doelstelling van de dienst is om de scheepvaart die vaart onder de ‘Safety Of Life At Sea (SOLAS)’ regels te voorzien van nautische producten. Deze groep is namelijk wettelijk verplicht om die producten te gebruiken. Dat staat zo in het SOLAS-verdrag. De1800-kaarten horen daar in principe niet toe, ze worden veelal ook gedekt door zeekaarten.
 

Papieren zeekaarten blijven

De Britse Hydrografische Dienst UKHO meldt dat de eerder aangegeven datum voor het beëindigen van de papieren kaarten van de baan is. De stelling “to leave no one behind” betekent dat de Engelsen vooralsnog de ondersteuning van de papieren kaarten blijven garanderen. UKHO werkt wel verder aan het verder ontwikkelen van digitale kaarten. Maar de einddatum voor het uitfaseren van de kaarten, uiterlijk in 2030 is – na veel kritiek – dus verlaten. Grote druk, vooral uit de kleine koopvaardij, de visserij en ook van de watersport heeft dus geholpen. Alle papieren kaarten blijven dus bij ons beschikbaar.


 
Du Breil, Nord pas de Calais

Na afwezigheid van enkele jaren is de volledig bijgewerkte editie van de vaargids van het Noord-Franse waterwegen-netwerk opnieuw verschenen. In de vaargids meer dan 500 kilometer aan vaarwegen die al eeuwen van groot belang waren voor de economische ontwikkeling van deze regio. Bij het bestuderen van deze gids ervaart u dat de noordelijke kanalen veel meer bieden dan alleen een nuttige verbinding tussen België en Parijs en Reims.
Nu weer verkrijgbaar, óók op de beurs in Leeuwarden.


Nieuwe Wateralmanak deel 2

De uitgeverij van de ANWB heeft woord gehouden.
De nieuwe Wateralmanak nemen we zeker mee naar Leeuwarden.


     Nieuwe boeeken                                 

'Los van alles'

Zeezeilster en schrijfster Mariska Woertman zette vorig jaar oktober weer voet aan wal. Ze zeilde vier jaar lang met haar man en twee dochters rond de wereld. In het net verschenen boek 'Los van alles' beschrijft Mariska haar ervaringen en de inzichten die ze tijdens de reis heeft opgedaan.
Het gezin Woertman besloot in 2018 met hun zeilschip De Zouterik een wereldreis te gaan maken. Op 8 oktober 2022 kwam het gezin weer aan in Texel.


Mariska besloot de ervaringen en belevenissen van vier jaar zeilen op te schrijven. In het boek omschrijft Mariska wat vier jaar zeilen over de wereldzeeën met het gezin gedaan heeft. “Het is niet zozeer een reisboek, maar ik gebruik onze reis en de bestemmingen meer als context om te delen wat we hebben meegemaakt en welke inzichten we hebben gekregen.”Mariska Woertman heeft een duidelijke boodschap voor iedereen: durf eens te dwalen. “Het leven is geen rechte weg. Durf eens van het pad af te wijken, dan zal je zien wat dit allemaal kan brengen. Het heeft ons als gezin ontzettend veel gebracht en dat wens ik iedereen toe.”
      Boot Holland                                    
 
Aan de vooravond van vijf beursdagen komen de laatste boeken en kaarten binnen. We tonen het publiek de laatste edities van alle uitgaven en dit jaar zal de nadruk ook liggen op veel gevraagde meer technische titels over specifieke onderwerpen. Zeilvoering, onderhoud, opleidingen en navigatie. Soms zijn dat ook al wat oudere uitgaven, die men nog maar slecht te pakken krijgt. Onze gebruikelijke stand vindt u op de vertrouwde plek in de corridor onder nummer 8017.
Op woensdag is Trudi Rutten (Honden aan boord) te gast en donderdag komt Frank Koorneef meer vertellen over de vele boektitels die van zijn hand verschenen.
En zondag komt Mariska Woertman vertellen over haar reis en haar boek.
 
     Zeepost verschijnt weer                           
 
De nieuwsbrieven en websites Zeepost, Scheepspost en Zeilpost verschijnen opnieuw na het overlijden van oprichter Wouter van Dusseldorp. Een klein groepje betrokken vrienden en professionals heeft daarom gewerkt aan een doorstart van de websites en nieuwsbrieven.  Er is een stichting zonder winstoogmerk opgericht: Stichting Zeepost. Deze gaat de organisatorische en zakelijke kant van de nieuwsbrieven en websites op zich nemen. Een kleine onafhankelijke redactie gaat het nieuws selecteren en doorgeven op de websites en in de nieuwsbrieven.  In deze redactie vinden we ook collega Klaas Jan Hoeve. Adverteerders en sponsoren worden weer van harte uitgenodigd zich te melden. Dat geldt uiteraard ook voor abonnees van de nieuwsbrieven! Klik hier om u aan te melden als u nog niet op de verzendlijst staat.Dan kan via de pagina:
 
 
      Openingstijden                                    
 
'Onze winkel is open op herentijden'
We zijn er tussen tien uur in de ochtend en vier uur in de middag op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. En natuurlijk op afspraak. Heeft u gerichte interesses en wilt u uw bezoektijd optimaal benutten, aarzel dan niet om ons eerst te bellen of om een email te sturen waarin u uw vraag bij ons neerlegt. Graag tot binnenkort.
 
 
      Beurzen                                                  
 
 Boeken per kilo in Leeuwarden
 Naast de gebruikelijke boeken- en kaartenstand zijn we op Boot Holland ook weer met 'ingelezen boeken'. We willen zoveel mogelijk boeken van allerlei signatuur aan nieuwe lezers helpen. Boeken dwars door ons interessegebied en variërend van nauwelijks gelezen tot beduimeld maar bijzonder en interessant, mede gegeven de fijne prijs.
We bieden deze boeken dus NIET per stuk aan, met ieder een afzonderlijke prijs, maar assorti en PER KILO. U kiest de boeken die u aantrekkelijk vindt en wij wegen ze en rekenen met u af tegen € 8,- per kilo. Zo zorgen we ervoor dat fijne boeken weer een passend huis krijgen. Aarzel dus niet en sla uw slag; goedkoper wordt het echt niet !
U vindt de 'ingelezen boeken' stand met standnummer 8013 even verderop in de gang.
 
Delfsail
Van 13 tot 16 Juni staat de haven van Delfzijl weer in het teken van Delfsail. De Groningse variant met statige windjammers en tal van andere bezienswaardigheden, aangevuld met een uitgebreid feestprogramma. Ook Defsail heeft een vast plekje op onze agenda. Dit jaar vindt u ons in de entreeruimte waar de speciale gasten van Delfsail ontvangen worden en op de nautische markt op de kade.
 
Wereldhavendagen
Havenbedrijf Rotterdam en de Stichting Wereldhavenfestival Rotterdam hebben een nieuw sponsorcontract gesloten. Daardoor zal ook de komende vijf jaar het Havenbedrijf optreden als hoofdsponsor van dit grootschalige, drie dagen durende evenement dat jaarlijks in het begin van september wordt georganiseerd  op de kades rond de Erasmusbrug.
Het jaarlijkse evenement biedt deelnemers de mogelijkheid om kennis te maken met de laatste ontwikkelingen in de haven, onder meer door deelname aan de tientallen excursies om haventerminals te bezoeken en de band met de 'haven' aan te halen. Ook Observator geeft traditdiegetrouw acte de presence aan de Veerhaven.
 
 
  ZeilNoord  dag voor de deelnemers              
 
De Facebookgroep ZeilNoord, een initiatief van Klaas Jan Hoeve en wijlen Rene Vleut, groeit nog steeds voorspoedig. Vorig jaar was de ZeilNoord-dag vele malen overtekend en een groot succes Ook dit jaar is er weer een dag voor iedereen die koers noord houdt. Zoals u weet is onze jarenlange inspanning om het varen in Noordelijke wateren uit te dragen inmiddels door velen gedragen.
Aanmelding via de Facebookgroep 'ZeilNoord'.
 

      Het logboek van de Furie                           
In 1916 liep de stoom zee-sleepboot Furie bij Bodewes van stapel. Na ruim 60 jaar als sleper van houtvlotten in Zweden werd deze sleper in de jaren 70 een hoofdrol toebedeeld in de TV serie Hollands Glorie (Jan de Hartog). Ze ontkwam aan de sloop, doordat vrijwilligers het schip omarmden en vanaf 1978 ligt het schip te pronken aan de Stadhuiskade in Maassluis. U kunt een bezoek brengen en jaarlijks is er in Maassluis de Furieade, een oergezellig maritiem kadefeest.
Toen de vrijwilliger/kapitein van de Furie bij ons kaarten kwam halen, kwam het gesprek op logboeken en meer specifiek op een logboek voor de machinekamer. We hebben er een speciaal project van gemaakt en een fraai in linnen gebonden verslagboek van gemaakt. De Furie kan er weer vele jaren mee vooruit.
 

                                                     Social Media                                                               
 
Volg ons op Facebook en Twitter! We vernieuwen onze Facebook pagina's bijna elke dag.
Deel, 'like', retweet of volg ons voor het meest recente nieuws.
Klik op een van de logo's.

L.J. Harri ▪ Observator
De Rotterdamse Scheepvaartboekhandel
Noordereiland Rotterdam ▪ 010 - 2142705
info@observator.nl ▪ljharri@xs4all.nl ▪
 Cure Productions Watersportmedia ▪ watersportmedia@gmail.com